Stijldansen in Purmerend – De 10 dansen


Danssport is dansen als sportactiviteit. Het slaat op dansen die in competitie- of wedstrijdverband worden beoefend. Deze pagina beschrijft de 10 latin en ballroom dansen. U kunt onder elk stukje een voorbeeld beluisteren van de muzieksoort

Latin

Samba

Samba
De samba is één van de vijf latin dansen. Deze gestileerde samba heeft weinig gemeen met de samba’s die in Brazilië worden gedanst. Kenmerkend voor de danssport samba is de “bounce” beweging Figuren zijn dikwijls acht maten lang omdat dit ook in de meeste muziek het geval is. De samba wordt gedanst op een ritme van 50/52 maten per minuut.

Cha Cha Cha

Cha Cha Cha
De chachacha is een dans die is ontstaan in Cuba en in het begin van de jaren 50 opdook in de nachtclubs van de Verenigde Staten en heeft een vierkwartsmaat maar met een gesyncopeerd ritme: de vierde tel is gesplitst in twee delen. De muziek waarop de chachacha gedanst wordt, heeft een vierkwarts-maat en kent een snelheid die standaard 30 tot 32 maten per minuut bedraagt.

Rumba

Rumba
Rond 1954 werd de dans ook in Frankrijk en daarna in de rest van Europa ingevoerd. De rumba wordt gezien als de dans der verleiding: in tegenstelling tot de Afrikaanse versie is het hier de vrouw die haar partner verleidt door hem beurtelings aan te trekken en dan weer af te wijzen. De rumba heeft een ritme van 25/27 maten per minuut.

Paso Doble

Paso Doble
De paso doble (Spaans voor dubbele stap) is een dansstijl die rond 1920 is ontstaan en stamt oorspronkelijk uit Frankrijk. Later is deze dans verder uitgewerkt in Spanje. De paso doble wordt gedanst op bij de dans behorende muziek met een ritme van 60 tot 62 maten per minuut. De muziek kenmerkt zich door highlights: accenten in de muziek waarop het danspaar een vaste houding aan moet nemen in hun dansprogramma.

Jive

Jive
De jive is de laatst ontwikkelde Latin dans en is rond 1940 ontwikkeld uit de “jitterbug”, door de Amerikaanse soldaten meegebracht naar Europa tijdens de 2e wereldoorlog. De meeste figuren worden gedanst op basis van 6 tellen, dus anderhalve maat. Sommige zoals de link-and-wip worden op 8 tellen gedanst op een tempo van 42/44 maten per minuut

Ballroom

Engelse Wals

Engelse wals
De Engelse wals is een stijldans die in 1921 is ontstaan. De voorloper van de Engelse wals is de Boston, die reeds in 1874 vanuit de Verenigde Staten werd ingevoerd.
De muziek waarop een Engelse wals wordt gedanst heeft een driekwartsmaat en standaard tussen de 28 en 30 maten per minuut. Kenmerkend bij het dansen is het romantische en langzame karakter en het rijzen op tel twee tot een “hoogtepunt” op tel drie waarop alweer de daling ingezet wordt, waardoor de dans een ‘golvend’ element krijgt

Tango

Tango
De Danssport tango lijkt wel enigszins op de oorspronkelijke Argentijnse tango. In tegenstelling tot de oorspronkelijke tango bezit de muziek een “strikt tempo” van omstreeks 31 tot 33 maten per minuut. Daardoor is de dans wat vlakker en heeft deze een minder sensueel karakter. De strakke, staccato bewegingen, met name de hoofdacties van de dame, zijn kenmerkend voor de Danssport tango.

Weense wals

Weense wals
De Weense wals als dans is in de 18e eeuw ontstaan uit de Oostenrijkse volksdans de Landler
en het is een dans in een tamelijk snelle driekwartsmaat (standaard 56 tot meestal 60 maten per minuut)

Slowfoxtrot

Slowfoxtrot
De dans werd voor de Tweede Wereldoorlog in Europa geïntroduceerd en wordt nu gedanst op een ritme van 28/30 maten per minuut. Het betreft hier een dans in vierkwartsmaat.
De belangrijkste basis van deze dans bestaat uit de three step en de featherstep. In 1923 en later is de dans formeel vastgelegd door de Engelsen met aanvullende basispassen en figuren.

Quickstep

Quickstep
De Quickstep is een dans in vierkwartsmaat, vergelijkbaar met de maat van een snelle foxtrot. Ondanks deze gelijkenis heeft deze dans een eigen style en techniek. De muziek waarop de Quickstep wordt gedanst is levendig en heeft standaard tussen de 50 en 52 maten per minuut